Header_Hamnen-tipsar

Hamnens bästa tips för att underlätta höstrustningen

Det brukar sägas att de bästa tipsen är de man får på hamnplan. Om det stämmer eller inte låter vi vara osagt. Oavsett så frågade vi redaktionen på Hamnen.se om deras bästa tips för att underlätta höstrustningen!

Ge motorn lite extra kärlek

– Min båt är lite mindre och har en äldre motor, då är det bra att ge just motorn lite extra kärlek. Innan vinterkonvserveringen startar jag motorn och kör slut på all soppa, samtidigt som jag spolar rent med färskvatten genom en spolmuff, säger Claes. 


Varför är det så viktigt?

– Jag har min båt i saltvatten, får man inte bort det blir det snabbt korrosion. Och det är inget man vill ha!


Har du några andra tips?

– Jag tvättar båten och tar bort all textil som går att ta bort. Jag gillar att vädra men se upp så att inget vatten blir stående kvar i båten, säger Claes och fortsätter:


– Sen tycker jag att man lämnar båten och passar på att längta tills nästa sommar!

Fram med oxalsyran!

– Det finns inga undantag. Gelcoaten i vattenlinjen blir alltid gul, så är det bara. Det är inte superkul att stå och gnida med en trasa fylld med diskmedel, då blir man snabbt väldigt uppgiven, säger Gustav och fortsätter:


– Jag har sagt det förr och säger det igen. Plocka fram oxalsyran, det kostar typ ingenting och kommer inte från något företag som säger sig ha tagit fram ett mirakelmedel med flashig logga och som dessutom kostar skjortan.

Hur ska man då göra för bästa resultat?

– Blanda ut oxalsyra i pulverform med lite vatten, gnid på med trasa, låt sitta en stund och skölj sedan av med vatten. Det blir skinande resultat varenda gång! Visst finns det alla möjliga varianter men jag går inte in på dem för så här gör jag och det funkar alldeles utmärkt.

Före och efter oxalsyra.


Men Gustavs främsta tips är ett som går stick i stäv med Claes idé om att se fram emot nästa säsong. Nämligen att låta båten ligga i.


– Ta inte upp båten innan jul. Båtlivet är helt fantastiskt även under hösten och vintern och det är så otroligt sällan som det fryser på, i alla fall i Stockholms skärgård eller längre söderut. Det är dags att båtklubbar slopar sina sista upptagningsdagar samtidigt som båtägare drar på sig underställ och ger sig ut på sjön även under vintern!

Vänta inte till våren för att rusta upp båten – gör det nu

Om Elias får bestämma bör alla låta upptagningen bli ett lyft för båten – både bildligt och bokstavligt talat.


– Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Gör hela vårrustningen nu på hösten. Lägg inte bara båten i våg och glöm alla problem. Våren är, paradoxalt nog, den sämsta tiden på året att göra vårrustningen på.


Hur menar du då?

– Jo men på våren är vädret osäkert, det är lätt kallt och framförallt så har alla fackmän som faktiskt kan saker om båtar fullt upp med andra båtar. På hösten är det ofta behagligt väder och du har alla brister från säsongen färskt i huvudet, säger Elias och fortsätter:


– När väl våren kommer sen är det bara att skölja av och sjösätta – superskönt!

Fotografera och dokumentera

– På min båtklubb är det alltid en massa fix för att få båtarna att stå i våg. Därför har jag hittat ett knep som gör att jag aldrig behöver oroa mig för att båten ska stå snett, säger Philip Karlberg.


Jaså, vad då för knep?

– När jag fått båten i våg ser jag till att fotografera och noga dokumentera plankor eller liknande prylar jag använt för att stå rätt. På så vis vet jag precis hur jag ska få den att stå i våg även nästa år och spar oceaner av tid.


Men Philip har ytterligare ett ess i rockärmen som han gärna delar med sig av.


– En annan grej jag lärt mig den bittra vägen är att surra täckställningen – ordentligt. Dessutom bör man göra detta innan man lägger på presenningen. Då blir det bra mycket stadigare från första början. Självklart beror det på vilken typ av ställning man har men jag tror ändå att det är en bra tumregel, säger Philip Karlberg.

Spolarvätska håller stanken borta

– Den som följer Hamnen.se har nog blivit varse om min avsky för toaletter ombord på båtar. Ett knep för att slippa en stinkande överraskning när det börjar bli dags för vårrustning är att fylla toalettstol och gärna tank med spolarvätska. Se bara till att köpa en som klarar vinterkylan.


Några andra knep?

– Om båten prompt ska upp på land är det ju klokt att täcka den ordentligt. Tyvärr kan en ordentlig täckställning kosta skjortan och kanske inte ens passa just din båt särskilt väl. Bygg därför en egen med avloppsrör. Med böjbara rör kan man dessutom använda fästen till mantåget på en segelbåt och på så vis få en sjyst böj på presenningen. En presenning som man med fördel kan lägga de sparade slantarna på för att få en ordentlig man slipper byta vartannat år.

Gillade du innehållet i denna artikel?
JaNej
Facebook
Twitter
LinkedIn